MEERWERK ONDERLEGVLOEREN

Wist u dat loopgeluid en contactgeluid de grootste vorm van geluidshinder in huizen en appartementsgebouwen vormen? Stelt u zich eens voor dat uw bovenburen vaak schoenen met hoge hakken of leren zolen dragen of een zoontje hebben die helemaal gek is van zijn knikkerbak! Of misschien herkent u zichzelf hierin en wilt u niet dat uw onderburen bij u komen klagen! Dit is ook de reden dat er – wereldwijd – steeds strengere regels ten aanzien van de geluidsreducerende eigenschappen van ondervloeren opgesteld worden.

 

De meeste tapijten vragen om ondertapijt. Dat is logisch, omdat tapijten doorgaans alleen worden voorzien van een jute- of gestreken latexrug. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht, waardoor tapijt langer meegaat en moet oneffenheden (zoals naden en scheuren) egaliseren zodat het tapijt mooi strak ligt. De belangrijkste eisen aan een ondervloer voor onder laminaat zijn contactgeluidisolatie, thermische isolatie en egalisatie. Onder laminaat wordt vaak ook een dampdichte folie gebruikt. Naast een goede geluidsisolatie, moet een ondervloer onder lamel-parket en planken goed egaliseren. Hier is een dampdichte folie noodzakelijk. Vinyl en linoleum stellen hoge eisen aan de ondervloer. Deze moet hard, egaal en glad zijn.

 

ONDERVLOEREN

Wanneer men niet de juiste ondervloer installeert kan het woongenot danig verstoord worden. Daarnaast is het toepassen van de correcte ondervloer van grote invloed op de levensduur van uw kostbare vloer, of dat nu vloerbedekking, hout, laminaat, tegels of natuursteen is! Een belangrijk punt hierbij is dat elk type vloerbedekking haar eigen type ondervloer vereist, om de norm van 10 dB ΔLlin contactgeluidreductie te behalen.

 

Vloerverwarming als hoofdverwarming is een hot item. Indien laminaat of parket zwevend wordt gelegd, moet de ondervloer vloerverwarmingsgeschikt zijn. Hiervoor moet de warmtegeleiding en de smelttemperatuur zo hoog mogelijk zijn. De meeste ondervloeren, hoewel vaak anders beweerd wordt, zijn hierdoor niet geschikt. Het beste is in dit geval een opencellige en/of geperforeerde ondervloer, die zo dun mogelijk is. Een vochtwerende folie is bij vloerverwarming overbodig. Wanneer duidelijk is voor welke toepassing de ondervloer gebruikt wordt en er meerdere vloeren geschikt zijn, dan pas kunt u een juiste keuze maken.

 

Maak een afspraak of kom vrijblijvend langs in onze winkel/showroom: wij geven graag advies op maat!

De Tuin 9, 1611 KR Bovenkarspel